Martin en Ineke Snijder waren één van de eerste in Overijssel die een passieve woning lieten bouwen. Met deze ervaring en een flinke dosis enthousiasme gingen Martin en Ineke de boer op om het gedachtegoed over passief bouwen te verspreiden.

Er volgde meerdere projecten die niet alleen meer over passief bouwen gaan, maar ook thema’s als levensloopbestendigheid en zorgbewustzijn bevatten. Maar waar is de liefde voor de passief bouw ontstaan? En waarin is een passieve woning anders dan een ‘normale’ woning? Cleantech Regio ging met Martin Snijder in gesprek.

Vertel eens hoe kwamen jullie op het idee om een passieve woning te bouwen?

“Mijn vrouw en ik hadden een droom: een eigen woning bouwen. Maar daarbij wel de wens om een duurzame woning te bouwen met zoveel mogelijk circulaire bouwmaterialen en gericht op een laag energieverbruik. We werden enorm getriggerd door een programma dat we op tv zagen waarin een ingenieur uit Delft een passief bouw woning liet zien. Mijn vrouw en ik dachten meteen: dit is het!”

Wat sprak jullie zo aan in de passieve woning?

“Als je in een passieve woning woont hoef je bijna geen energie meer toe te voegen om comfortabel te wonen. Je kunt een passieve woning een beetje vergelijken met een thermoskan waar je ook nog eens een theemuts overheen zet. Dan hoef je de vloeistof bijna niet meer te verwarmen, deze blijft door de dikke isolatieschil op temperatuur. In de winter natuurlijk heel lekker, maar in de zomer moet je wel iets bedenken waardoor je niet wegsmelt in de woning. Niet bij iedere passieve woning kun je even een raampje openzetten.”

Geen raam open! Maar wie wil dat nou?

“Dat was ook de reactie van mijn vrouw! Zij wilde per se een systeem hebben waarbij je de ramen open kunt zetten. Dus zijn we ons gaan verdiepen in de wereld van de passief bouw. Maar in 1999 was passief bouwen in Nederland nog niet algemeen bekend. Lang niet alle aannemers beschikten over de juiste kennis en ervaring. Na enig speurwerk kwamen we uit bij een aannemer in Rijssen die aangaf dat hij ervaring had met passief bouwen. Hij adviseerde ons om eerst eens bij verschillende passieve woningen te gaan kijken om zo een beter beeld te krijgen van wat wij wilde hebben. Dus gingen we naar Duitsland om woningen te bekijken, daar is inmiddels een grote ervaring opgebouwd met passief bouw woningen. Op de eerste woning die wij bezochten werden we op slag verliefd.”

Wat trok jullie zo aan in die woning?

“Een enorme rust qua geluidsniveau en de temperatuur was heel behaaglijk. De woning was als een jas die je aantrekt en niet meer uit wil doen. Dus zijn we direct terug gegaan naar de aannemer en hebben we gezegd dit is wat we willen, maar er moet een raam open kunnen!”

En toen konden jullie eindelijk jullie droomhuis bouwen?

“Klopt. We werden daarbij verrast door de enorme belangstelling. We kregen ontzettend veel vragen en bezoeken van geïnteresseerden. Ook na de bouw hebben wij ons huis nog twee jaar opengesteld zodat mensen konden ervaren wat een passieve woning is.”

Wat maakt jullie passieve woning zo bijzonder?

“Op een aantal punten was de woning heel innovatief. Er was in Nederland nog geen woning waar zonnepanelen in het rietdak waren gelegd. Ook was er nog maar weinig ervaring met triple beglazing, CO2 gestuurde warmte terugwin installatie en lage temperatuur verwarmingssystemen. Onze kamertemperatuur is altijd tussen de 19,5 en 20 graden. Zowel in de zomer als in de winter. In de zomer voelt dat koel en in de winter juist behaaglijk warm. Maar dat vraagt wel om een actieve houding van jezelf.”

Wat bedoel je daarmee?

“Je moet je huis leren kennen en lezen. Na een aantal jaar ben ik tot de conclusie gekomen dat een passief bouw woning een levend organisme is waarin je actief moet willen wonen. Dat betekent dat je je bewust moet zijn van handelingen die je in die woning verricht en op tijd ingrijpt. Daarom monitoren wij de woning. Ik weet precies wat de luchttemperatuur is, het CO2 gehalte, de luchtvochtigheid, etc. Als we visite krijgen, houd ik daar rekening mee. Met vijf mensen kun je een woning verwarmen, dus dan kachel wel uit.”

Is dat the next level: je huis monitoren?

“Jazeker! Het gaat niet zozeer om de woning, maar om het gedrag van de mens in de woning. Je kunt een huis wel energielabel A of B geven, maar als de mensen die erin wonen stoken met de ramen open of een half uur onder de douche staan schiet je het doel voorbij. Energieneutraal wonen ligt niet alleen aan de woning, maar zit voor een groot gedeelte je eigen gedrag!”

Betekent energieneutraal wonen dat je jezelf dingen moet ontzeggen?

“Helemaal niet. Het is natuurlijk altijd goed om je eigen consumptiegedrag onder de loep te nemen, maar als je zorgt dat je genoeg energie produceert voor wat je gebruikt dan ben je redelijk energie arm bezig. De ervaring leert dat hoe bewuster je je eigen gedrag en je huis gaat monitoren hoe bewuster je met energie omgaat. Voor ons is het ook wel een sport geworden!”

 

Meer weten over passieve woningen? Martin geeft advies over energie arm wonen en begeleidt kopers van nieuwbouwhuizen in het brede aanbod dat er is. Met zijn facebookpagina informeert hij een ieder die belangstelling heeft in bewust duurzaam bouwen en wonen. Of neem contact op met Martin Snijder via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 


 Lees hier de andere Nex Level verhalen