Wanneer je onderdeel bent van de Cleantech Regio moet je het goede voorbeeld geven. Dat geldt ook voor de gemeente Epe. En dus wordt de komende jaren extra ingezet op tal van maatregelen om verder te verduurzamen. Wethouder Erik Visser vertelt welke uitdagingen er nog liggen voor gemeente Epe en haar inwoners.

Hoe staat de gemeente Epe er nu voor?

“We hebben in de gemeente Epe nog heel veel te doen. De grote opgaven zitten onder andere in het verduurzamen van bestaande gebouwen. Een voorbeeld daarvan is het gemeentehuis. Dat is 45 jaar oud en vergt heel wat maatregelen om het naar de eenentwintigste eeuw te trekken. Zo hebben we bijvoorbeeld HR+++ glas geplaatst, maar dat is slechts het begin.”

Wat is er nog meer nodig?

“Heel veel. Maar wanneer je het te groot maakt is het niet meer te bevatten. We hebben een flinke hypotheek op onze schouders. We erven deze mooie planeet niet langer van onze ouders, maar lenen hem van onze kinderen. En dat is voelbaar. Ik voel het zelf ook.”

Maar hoe breng je mensen in beweging?

“Cleantech Tomorrow is daar een mooi voorbeeld van. Mensen inspireren, enthousiasmeren en motiveren zijn de redenen waarom gemeente Voorst en Epe hebben gepleit voor een andere en brede aanpak van het event. Voorheen was het een eendaags congres voor met name de drie O’s: ondernemers, onderwijs en overheid. Maar vergeet niet de kracht van de lokale samenleving. Daarom hebben we ervoor gekozen om het event op de 20 april lokaal in te steken. Inwoners, onderwijs en lokale bedrijven leren elkaar beter kennen.”

Maar de cleantech boodschap wordt toch niet alleen gepromoot tijdens het Cleantech Tomorrow event?

“Nee, zeker niet. Het wordt steeds meer geïntegreerd in het alledaagse leven. Een heel leuk voorbeeld zijn de scholen. Aan groep acht is een paar weken geleden gevraagd: hoe kun je je school duurzamer maken? Dat hebben die kinderen ontzettend goed opgepakt. Ze maakten moodboards met hele mooie concrete voorstellen.”

Wat leuk! Kun je een paar voorstellen noemen?

“Ja, bijvoorbeeld energie opwekken met regenwater in de regenpijp. Als je daar een systeempje in maakt met ronddraaiende bladen kun je energie opwekken. Of een kas op het dak met een moestuin waar heerlijke gezonde snacks uitkomen. Of een groene wand met beplanting in de klas, dat werkt isolerend en luchtzuiverend. En dat is de koppeling die de kinderen zelf maakten: je wordt er rustiger van zodat je meer energie overhoudt om te leren.”

De jeugd heeft de toekomst, welke rol is er voor hen weggelegd op 20 april?

“’s Ochtends gaan de leerlingen van de RSG Noord-Oost Veluwe op bezoek bij bedrijven op het gebied van cleantechnologie. Die kennismakingen zijn belangrijk, want deze leerlingen moeten straks ook een keuze maken welke richting ze op willen. Ze gaan bijvoorbeeld langs bij Tempress, een bedrijf dat zonnepanelen maakt en Qolortech, een super inventief bedrijf dat duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan. ’s Middags zoeken we de verbinding tussen bedrijven en inwoners. Dan wordt er op de RSG een markt ingericht waar lokale bedrijven zich presenteren. Ook daar hebben we tal van prachtige voorbeelden van.”

Wat is zo bijzonder aan de gemeente Epe?

“Van oudsher zijn we een duurzame regio. We zitten tussen de Hoge Veluwe en de IJssel in. Dus het is een regio met veel watermolens, waterreservoirs en waterenergie. Ook het zachte glaciale water van Epe kun je op zijn zachtst gezegd beroemd noemen. Vanaf april dit jaar wordt het zachte water naar Zutphen getransporteerd, omdat Zutphen een probleem had met de kwaliteit van het eigen water.”

Dat is zeer bijzonder. En je noemde dat Epe bekend staat om haar waterhuishouden. Kun je daar wat meer over vertellen?

“We hebben hier in Epe een hele bijzondere waterzuivering met een technologie die uniek is in de wereld. Op basis van de zogeheten Nereda-technologie (korrelslib) kan er met heel weinig energie veel meer water worden gezuiverd. Deze technologie is ontwikkeld door de TU Delft en verder ontwikkeld door het ingenieursbureau DHV en zes waterschappen. De korrels, boordevol waterzuiverende bacteriën, maken huishoudelijk afvalwater tot viermaal sneller schoon dan traditionele technieken. Dat levert een energiebesparing van ruim 20 procent op! En dat terwijl er ook veel minder ruimte voor nodig is.”

Dat klinkt behoorlijk vooruitstrevend. Wat zou je de inwoners willen meegeven?

“We wonen in zo’n mooie omgeving, dat we bijna niet meer beseffen hoe bijzonder onze omgeving is. We moeten koesteren wat we hebben. De recreatieparken spelen een belangrijke rol. Niet alleen in economisch opzicht, maar ook in het op waarde schatten van onze omgeving. En daar zijn de twee recreatieparken die we kennen erg goed in. Recreatiepark de Jagerstee is zelfs beloond met een Gouden Greenkey voor de bedrijfsvoering. En de Wildhoeve organiseert big five safari’s over de Veluwe om de schoonheid en de waarde van het gebied te laten zien. Als we de wonderschone natuur willen behouden zodat onze kinderen en kleinkinderen hier ook nog van kunnen genieten, heb ik maar één boodschap: we moeten met zijn allen een tandje bijzetten!”

 


 Lees hier de andere Nex Level verhalen