
Na de podcast, webinars en online masterclasses was het fijn om elkaar toch nog ‘in het echt’ te ontmoeten. Dat kon gelukkig weer, op veilige afstand, tijdens de slotbijeenkomst van het Online Masterclassprogramma Samenwerken aan complexe opgaven op 23 juni.
Voor de nieuwe ‘netwerkers’ elkaar in de Gasfabriek Deventer informeel beter konden leren kennen tijdens een gezellige borrel, was er eerst werk aan de winkel. De opdracht waarin zij alle opgedane kennis konden toepassen: maak als lerend netwerk samen een advies voor de Strategische Board, voor effectieve uitvoering van de Agenda Cleantech Regio. Want dat is een behoorlijk complexe opgave.
Gewapend met de kennis die zij afgelopen weken opdeden over wat complexe opgaven kenmerkt, over lerend organiseren en over lerend leiderschap, bogen alle masterclassdeelnemers zich over hun laatste huiswerk van het masterclassprogramma. Roulerend langs drie tafels stelden zij als afrondende ‘case’ een advies op voor de Strategische Board en vulden elkaars ideeën steeds aan. Gastheren van dienst: burgemeester van Deventer Ron König, die al eerder deelnam aan een podcast over complexe opgaven, vertrekkend directeur Cleantech Regio Development Robert Mathlener en docent van het masterclassprogramma, Marco Mud. Professor Leo Witvliet – online aanwezig - koppelde na afloop wetenschappelijke kennis aan het opgestelde advies.
Veel vragen, maar ook concreet advies
Ambities opschrijven in de Agenda Cleantech Regio is één ding, maar hoe realiseer je ze ook echt? En kan dat eigenlijk wel, al in 2023 keiharde resultaten boeken voor zúlke enorme opgaven als bijvoorbeeld de energietransitie? Kún je complexe opgaven zoals ook de overgang naar een circulaire economie en talentenwerving en -behoud voor de regio wel vergezeld laten gaan van ‘SMART-doelen’, of moet je veel meer werken vanuit richtinggevende ambities?
Vragen waren er volop aan de verschillende werktafels, maar ideeën en adviezen zeker óók. Een greep. Classificeer de opgaven waarvoor je staat: sommige zijn niet complex, dus: húp, uitvoeren maar! Pak wat echt ingewikkeld is ánders aan, al lerend organiserend. Dat vraagt wel om lef, experimenteren en accepteren dat dingen soms niet lukken. Durf te leren met elkaar!
Een ander idee: stel een expertpool samen met deskundigen op juridisch en financieel gebied. Nu schort het bijvoorbeeld aan kennis over regelgeving voor publiek-private samenwerking. Zorg ook dat je Agenda Cleantech Regio permanent ‘herijkt’, doe dat vanuit visie en laat vooral ook zien wat je bereikt.
Naast ‘organisatorisch’ advies, werden ook handreikingen gedaan voor hoe de Board zijn bestuurlijke opdracht meer als lerende organisatie en vanuit lerend leiderschap kan vormgeven. Met het advies gaven de professionals iets terug aan de regio, als dank voor het organiseren van het Online Masterclassprogramma vanuit Cleantech Tomorrow 2020.
Verrijkt met kennis terug de regio in
De deelnemers gaan met heel wat nieuwe inzichten hun eigen specifieke complexe opgaven aanpakken, vertelden drie deelnemers in een interview over hun ervaringen. “Ik merk dat ik nieuwe projectvoorstellen die binnenkomen, nu met andere ogen bekijk”, vertelde Haske van Aken, over relational contracting, dat tijdens de masterclasses aan bod kwam.
Dit houdt in dat je, kort gezegd, voor je inhoudelijk aan de slag gaat eerst zorgvuldig aandacht besteedt aan hoe je wilt samenwerken. Hoe kom je tot besluiten, wat is ieders mandaat, hoe wil je met elkaar omgaan, wat zijn ieders belangen? Van Aken – onder andere manager Leer en werkloket Stedenvierkant - vond het een eyeopener voor haar netwerken van onderwijs, bedrijfsleven, overheden en arbeidsmarkt. “Niet meteen door naar de inhoud en actie, maar eerst goede samenwerkingsafspraken maken.”
Niets gaat volgens plan
Tako de Jong, adviseur duurzame mobiliteit, vond ook de duiding die Leo Witvliet en Marco Mud tijdens het programma gaven over complexe vraagstukken en onze complexe samenleving, verrijkend. We leven in een ‘vloeibare’ tijd, waarin verandering de constante is. Wat dit betekent voor organisaties, samenwerken en leiderschap, was verhelderend. “Always plan for the fact that no plan ever goes according to plan”, vatte Tako bij monde van auteur Simon Sinek samen.
Beleidsbemiddelaar en oud-wethouder Trix van der Linden deelde ook haar ervaring met het masterprogramma en ontdekte gaandeweg haar werkende leven: “Samenwerken aan complexe opgaven is een leerproces. Vroeger dacht ik dat de weg naar een oplossing van A naar B liep en zo verder. Zo werkt het niet. Juist door vallen en opstaan kom je tot een oplossing waarin alle partijen zich herkennen, maar die niet van tevoren vaststaat. Lukt het om iedereen mee te nemen in samenwerking, dan kan er plotseling zomaar iets subliems gebeuren.”
Lees hier de volledige verhalen van deelnemers Haske van Aken, Tako de Jong en Trix van der Linden.
Grip op aanpak wicked problems
Wil je ook kennis en handvatten krijgen om meer grip te hebben en houden op complexe opgaven? En wil je meer weten over hoe je samenwerking en leiderschap over de grenzen van je eigen organisatie (overheid, onderwijs of bedrijf) heen organiseert? In het najaar bieden we weer een masterclassprogramma aan. Geef je interesse hiervoor Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. alvast aan ons door. Wil je nog meer verdieping? In november start de post hbo-opleiding Ondernemend Leiderschap voor Netwerkorganisatie bij Hogeschool Saxion.
Deze Online Masterclasses worden aangeboden door de Cleantech Regio in het kader van Cleantech Tomorrow: een programma waarin netwerkpartners in co-creatie met de regio creatieve denkers, verbinders, aanpakkers en oplossers mobiliseren en in sessies op zoek gaan naar oplossingen voor complexe opgaven. Tegen welke ‘hick ups’ lopen zij aan en hoe kunnen we deze doorbreken om met elkaar volgende stappen zetten naar een economisch sterke en schone toekomst?