Moet je in je werk dealen met ingewikkelde vraagstukken die je niet één, twee, drie oplost? Dan kun je veel hebben aan de kennis en ervaring van experts die net als jij aan de slag gingen met wicked problems, of er onderzoek naar deden. Behoefte aan duiding, reflectie of verdieping? De docenten van het Online Masterprogramma ‘Samenwerken aan complexe opgaven’ dat nu draait in de Cleantech Regio, delen hun boekentips graag met je.

Professionals uit de Cleantech Regio die dagelijks oplossingen zoeken voor ingewikkelde vraagstukken volgen tot eind juni ‘Samenwerken aan complexe opgaven’. De online webinars en masterclasses zijn onderdeel van Cleantech Tomorrow. Ze worden verzorgd door Marco Mud van ACTIVITY, die organisaties leidt en adviseert die worstelen met complexe opgaven, en Leo Witvliet, emeritus-hoogleraar interim-management en verbonden aan ACTIVITY. Welke boeken raden zij aan voor wie bezig is met complexe opgaven en de aanpak daarvan? Een greep.

  1. Onze ‘vloeibare’ wereld begrijpen – lees Zygmunt Bauman’s Vloeibare Tijden
    Je merkt het dagelijks: veranderingen in je organisatie, netwerk en de samenleving volgen elkaar steeds sneller op. Hoe dat precies zit, duidt Zygmunt Bauman in zijn boek Vloeibare tijden – Leven in een eeuw van onzekerheid. Bauman schetst de ‘vloeibare moderniteit’ waarin wij nu leven en welke impact dat heeft op organisaties en ons individuele leven.

  2. Sámen leren en innoveren – lees Lerend Organiseren
    Als meer van hetzelfde niet meer werkt, moet je op zoek naar innovatieve oplossingen. Hoe doe je dat? Hoe leren organisaties? Hoe doorbreek je patronen en ontwikkel je iets nieuws, wat heb je nodig voor co-creatie en hoe werk je effectief samen? Al dat soort vragen komt aan bod in Lerend organiseren, dat André Wierdsma en Joop Swieringa schreven.

  3. Succesvol veranderen in de praktijk – lees Veranderen van maatschappelijke organisaties
    Jaap Boonstra en zijn coauteurs geven je in Veranderen van maatschappelijke organisaties niet alleen veel theorie over veranderen, maar verzamelden ook inspirerende praktijkvoorbeelden. Hoe pakte een ziekenhuis het aan? De GGD? En Brandweer Nederland? Acht uitgewerkte cases van maatschappelijke organisaties geven inzicht in hoe je verandert met impact in de praktijk.

  4. Leiding nemen over complexe vraagstukken – lees de boeken van Heifetz
    Ronald A. Heifetz schreef Leadership without Easy answers en The Practice of Adaptive Leadership. Twee aanraders voor wie inspiratie zoekt om uit zijn of haar comfortzone te stappen en in actie wil komen om wicked problems aan te pakken. In de boeken vind je veel praktijkverhalen van ‘de werkvloer’, maar ook van leiders als Martin Luther King en Mahatma Gandhi.

  5. Hoe stel je je op in een (netwerk)samenwerking? – lees over ‘gewone’ deugden
    Robert Gordon bestudeerde het werk van de Italiaanse schrijver Primo Levi, die vele boeken schreef over zijn herinneringen aan Auschwitz. Hij haalde uit diens levensfilosofie dertien kleine deugden die het samen leven en samen werken prettiger te maken. Het gaat om heel praktische deugden zoals nauwkeurig observeren, creativiteit, gezond verstand, humor en speelsheid. Lees Primo Levi’s Ordinary Virtues, from testimony to ethics, van Robert S.C. Gordon. Lees ook ‘Kleine alledaagse deugden’, een artikel (Volkskrant) van Kees Schuyt over de deugden van Primo Levi.

 

Meer informatie of inspiratie? Check de Activity Academie en lees daar ook de papers Complexe Maatschappelijk Opgaven & Publiek Leiderschap omringd door glorie op het Plein met de Toren en Grip op Complexiteit – hoe complexe opgaven organiseren en besturen in complexe nieuwe (netwerk)organisatievormen.

Het online masterclassprogramma is een korte, online variant van de post hbo-opleiding Ondernemend Leiderschap voor Netwerkorganisatie die in september van start gaat en die is ontwikkeld door ACTIVITY Project Management Services en Saxion.