Het tekort aan talenten loopt hard op, er zijn veel onvervulde vacatures. Deze trend zet zich de komende jaren door. In Deventer is het niet anders. Gemeente, bedrijfsleven en onderwijs kijken samen op een andere manier naar dit vraagstuk.

Uit onderzoek blijkt dat Deventer Informatiestad de komende drie jaar naar 2.000 ICT-talenten op zoek moet om de bruisende bedrijvigheid bij te kunnen houden. De gemeente Deventer, het bedrijfsleven en onderwijs gaan op een andere manier kijken naar dit vraagstuk. Hoe kunnen wij samen dit vraagstuk hanteerbaar maken. Niet denken vanuit het instituut, maar de kracht van de stad.
Kunnen we door op een andere manier samen te werken de krapte op de arbeidsmarkt aanpakken door studenten, young professionals en werkenden aan de stad Deventer te verbinden?
Dat was het Wicked Problem waar tijdens De Nacht van Deventer Informatiestad is gewerkt.

Design Thinking

24 uur met elkaar werken aan een wicked problem. Tijdens de Nacht van Deventer Informatiestad bij Nieuw Sion ging een groep van elf betrokkenen uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid met elkaar aan de slag om een antwoord te formuleren. Dat doen ze in een concreet prototype met de methode Design Thinking. Dit is een interactieve, flexibele, mensgerichte ontwerpmethode waar samenwerking tussen team en alle stakeholders centraal staat.

Informatiesector

Er is een specifieke krapte op de ICT Deventer Arbeidsmarkt. Dit is dan ook de aanleiding om met de betrokken deelnemers aan de slag te gaan. Van boekdrukkunst tot informatie: het zit al eeuwenlang in het DNA van Deventer. Ook nu nog. Op dit moment zijn er maar liefst 2.700 bedrijven met samen 8.500 medewerkers in de informatiesector werkzaam.

Twee prototypes

Tijdens de Nacht van Deventer Informatiestad zijn twee prototypes ontwikkeld om de grote krapte aan ICT-ers in Deventer hanteerbaar te maken. Het idee is om met elkaar een samenwerkingsverband vorm te geven waarin verschillende bedrijven participeren en verschillende vraagstukken aan bod komen. ‘Denk aan een soort marktplaats waar werkgever, werknemer, studenten, werkzoekenden en kennis elkaar ontmoeten en een verbindingen aangaan. Binnen deze pool van bedrijven wordt een gezamenlijke leer- en werkcultuur ontwikkeld waarbij het leren van elkaar vanzelfsprekend is; al werkende leer en ontwikkel je gedurende je hele loopbaan binnen Deventer’, aldus initiator Alfred Liefers van Deventer Informatiestad.

Tussenstand op 12-12

In november volgen nog een tweetal sessies van 2,5 uur om verder te werken en om van de twee prototypes naar één prototype te komen. De tussenstand wordt op 12 december gedeeld tijdens Cleantech Tomorrow Café in de Deventer Schouwburg. Helaas zijn er geen plekken meer beschikbaar voor het Cleantech Tomorrow Café. Wil je je aanmelden voor de wachtlijst? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Mochten er op het laatste moment toch nog plekken vrij komen, nemen we contact met je op. 

Na 12 december gaat de groep het protoype onder andere testen bij de eigen achterbannen. Dat tussenresultaat presenteren ze vervolgens tijdens het Deventer OndernemersEvent (DOE) op 11 februari 2020.