Informatie:

Download White paper 'Wicked Problems' (Masterclass 7 juni 2019, PDF)

Post-hbo-trainees van Fast Forward van Saxion zijn als ‘webbers’ de aanjagers van de toekomst: zij herkennen wicked problems en weten die aan te pakken. Hun kennis en tips delen zij op 12 december tijdens het tussentijdse Cleantech Tomorrow Event.

De locatie: De Gasfabriek in Deventer. Het thema: wat zijn complexe, ‘wicked’ problems en hoe pak je ze aan? Het gezelschap: negen enthousiaste trainees van Fast Forward van Saxion. Zij doen vanuit dit post-hbo-ontwikkelprogramma ervaring op bij diverse bedrijven en organisaties in de regio en verdiepen hun kennis via masterclasses. Zo ook vrijdag 7 juni, tijdens een bijeenkomst van de Cleantech Tomorrow Tour.

Kenmerkenkader

De trainees werken aan een kernmerkenkader voor de aanpak van wicked problems. Dat presenteren zij op 12 december tijdens het Cleantech Tomorrow Event aan ondernemers, overheden en kennisinstellingen. Juist met hun actuele kennis en frisse kijk op de wereld, zijn de trainees dé ‘webbers’ bij uitstek. Webbers zijn aanjagers en netwerkleiders die strategisch kunnen denken en die overal verbindingen zien en leggen tussen organisaties en projecten. En dát heb je nodig, wil je complexe vraagstukken weten op te lossen, leerden Mud en Witvliet de studenten. Met traditioneel projectmanagement red je het niet als je wicked problems wilt aanpakken.

Wat maakt een vraagstuk nu ‘wicked’?

Na een ochtendcollege van Leo Witvliet, Emeritus professor van Nyenrode University, en programmaconsultant Marco Mud , gingen de trainees ’s middags actief aan de slag. Directeur Alfred Liefers van het Ondernemershuis Deventer bracht een wicked problem in: hoe haalt Deventer als Open informatiestad 2000 ICT’ers naar Deventer?
De trainees vlogen dit probleem aan vanuit een eerste kenmerkenkader dat zij ’s ochtends maakten. Want: wat maakt een vraagstuk nu eigenlijk complex? Met welke factoren moet je rekening houden wil je zo’n ingewikkeld probleem oplossen? Hoe kom je verder en wat is daarvoor nodig?

Tips voor Deventer Open informatiestad

De trainees onderzochten het wicked problem van Deventer Open informatiestad vanuit diverse invalshoeken. De belangrijkste tips: maak het vraagstuk specifieker door meer doelgroepgericht te denken. Wie zijn die ICT’ers die je zoekt nu precies? Wat zijn hun persoonlijke kenmerken? Als je dat weet, kun je ze heel gericht benaderen.
En: om aantrekkelijk te zijn als werkstad, is een fijne leef- en woonomgeving belangrijk. Profileer Deventer dus vooral ook als aanlokkelijke véstigingsstad. Zoek verbinding tussen de drie profielen waarmee diverse partijen Deventer op de kaart willen zetten om de lokale economie te versterken. Naast ‘Open informatiestad’ zijn dat ‘Boeiende beleefstad’ en ‘Duurzame maakstad’.

Op naar een handreiking

De trainees werken komende tijd door en gaan bij hun huidige werkgever op zoek naar een wicked problem dat een link heeft met de ambities van de Agenda Cleantech Regio. Ze presenteren hun bevindingen en tips tijdens het tussentijdse Cleantech Tomorrow Event komende december. Dan kunnen bedrijven en instellingen die samen werken aan de uitvoering van de Agenda Cleantech Regio hun voordeel doen met alle kennis en praktijkervaringen, om hun eigen wicked problems beter op te kunnen lossen. Nu al meer weten over 'wicked problems'?  Download de White paper en lees de samenvatting van het minicollege in vogelvlucht. 

 

Bekijk ook deze video voor een impressie van de dag