Als hbo-professional moet je in elke branche snel kunnen schakelen, flexibel inspelen op uitdagingen en ingewikkelde vraagstukken die op je afkomen in multidisciplinaire teams weten op te lossen. Ga er maar aan staan. Maar: hoe herken je nu zulke complexe of ‘wicked’ problems?

Wat zijn het eigenlijk en hoe deal je ermee? Met die vragen gaan elf trainees die via Saxion het Fast Forward-programma volgen op 7 juni aan de slag tijdens een doorbraakbijeenkomst van Cleantech Tomorrow.

Masterclass

Fast Forward is een programma van Saxion waarbij trainees aan de slag gaan bij bedrijven in Oost-Nederland en parallel een post-hbo-ontwikkelprogramma volgen. Op 7 juni krijgen zij van Saxion, de Cleantech Regio en Deventer Informatiestad een masterclass ‘wicked problems’ aangeboden, die gegeven wordt door Emeritus professor Leo Witvliet van Nyenrode Business Universiteit. In het najaar volgt er een terugkombijeenkomst, waarin de trainees hun inzichten met elkaar delen en verder uitwerken.

Op zoek naar wicked problems op de werkvloer

Studenten gaan niet alleen aan de slag met theorie, maar leren ook wicked problems herkennen op de werkvloer, bij het bedrijf waar zij nu leren en werken. Natuurlijk pakken zij die problemen ook aan en koppelen hun ‘lessons learned’ terug tijdens een volgende bijeenkomst, oktober 2019. Op 7 juni komt ook Marco Mud langs om de studenten te inspireren met zijn ervaringen als leider in organisaties met complexe opgaven en ze maken uitgebreider kennis met de gastlocatie: het Ondernemershuis in Deventer. 

Cleantech Tomorrow: doorbraakbijeenkomsten en event

De masterclassbijeenkomst is onderdeel van Cleantech Tomorrow, dat georganiseerd wordt door de Cleantech Regio. Dit jaar pakken ondernemers, scholen, gemeenten en andere partners tijdens doorbraakbijeenkomsten ‘wicked problems’ aan die zij tegenkomen op weg naar een schone toekomst. Eind 2019 worden doorbraken en oplossingen gedeeld tijdens een regionaal CTT event. Daar zijn de trainees van Fast Forward natuurlijk ook van de partij, om hun opgedane kennis en ervaringen te laten horen.