De Cleantech Tomorrow Tour startte 28 maart 2019 met Energiekoplopers Apeldoorn Epe. Hoe kunnen zij groei combineren met vermindering van CO₂-uitstoot? De opbrengst van deze eerste doorbraakbijeenkomst: de koplopers gaan in kleinere groepen samen met de Cleantech Regio verkennen hoe zon, waterstof en wind ‘op maat’ toepasbaar is in de proces- en maakindustrie.

Volle bak bij de Van Drie Groep, één van de Energiekoplopers Apeldoorn-Epe en op 28 maart gastheer voor de medekoplopers. Op de agenda: samen verkennen hoe je dat doet: groeien én minder CO₂ uitstoten. Als koplopers doen de bedrijven allemaal al veel aan energiebesparing. En ja: zij hebben natuurlijk ook nagedacht over vervolgstappen. Maar: aan al die ideeën zitten ook de nodige haken en ogen. Dus deze doorbraakbijeenkomst komt precies op het juiste moment. “Het is tijd voor het grote werk”, vat de gespreksleider samen.

Koplopers willen versnellen

Ambitie genoeg in de Cleantech Regio: in 2023 willen we met een kwart minder CO₂-uitstoot de meest duurzame regio van Nederland zijn. Sinds januari 2018 maken twintig grote bedrijven in de maak- en procesindustrie met een energierekening van boven de één miljoen euro sámen werk van die opdracht. Met gemeenten Apeldoorn en Epe, onderwijs en de Omgevingsdienst Veluwe IJssel zijn zij de Energiekoplopers Apeldoorn en Epe. Met financiële steun vanuit het Gelders Energieakkoord proberen de koplopers samen verder te komen bij het halen van klimaatdoelstellingen. Zij treffen elkaar daarvoor regelmatig en combineren dit nu met de Cleantech Tomorrow Tour.

Proces- en maakindustrie doet al veel

De bedrijven in de proces- en maakindustrie heten niet voor niets koplopers. Zij dóen namelijk al heel veel aan de vermindering van CO₂-uitstoot, zo bleek ook tijdens de doorbraakbijeenkomst op 28 maart. Een rondje uitwisselen levert een gevarieerd beeld op: zonnepanelen, waterbesparing, goede monitoring van energieverbruik, toepassing van natuurlijke ventilatie, warmteterugwinning, verduurzaming van het wagenpark, een warmtepompsysteem en in vrijwel elke productiehal hangt LED-verlichting. Het is duidelijk: het ‘laaghangend besparingsfruit’ is al geplukt. Hartstikke mooi. Hoe nu verder?

Top 3 kansrijke vervolgtoepassingen

Via stemrondes bepalen de Energiekoplopers welke alternatieve energiebronnen het meest kansrijk zijn voor nieuwe besparingsstappen. Er komt van alles langs, van mono-mestvergisting tot thermische energie uit afvalwater. De meeste stemmen gaan naar zonne-energie/panelen voor elektriciteit en warm water, waterstof als vervanger voor gas en ook windenergie scoort goed. En dan niet alleen als ‘grote windmolen’: ook de kleinere systemen zijn misschien toepasbaar, wellicht in combinatie met zon.

Meer kennis is echt nodig

Al is deze top 3 kansrijk, standaardtoepassingen zijn het niet. “Onze dakconstructie blijkt niet sterk genoeg voor het aantal zonnepanelen dat wij nodig hebben”, vertelt één van de ondernemers. “Voor ons leveren die panelen nog onvoldoende op”, reageert een collega. Op de werkvloer wordt veel gesproken over waterstof, maar bedrijven lopen er tegen aan dat de toepassing ervan in hun bedrijf om maatwerk vraagt. Hoe regel je bijvoorbeeld de toevoer en de opslag? “Wij gebruiken gasgestookte ovens”, vertelt één van de ondernemers. “Wij willen graag nadenken over waterstoftoepassingen, maar de geschikte ovens zijn er nog niet.”

Ook over windenergie bestaan veel vragen. “IKEA in Zwolle heeft kleine windmolens op het dak staan”, weet één van de koplopers. Daar is iedereen wel benieuwd naar. Zou je als bedrijven ook samen iets kunnen bedenken? Is windenergie alleen een optie in combinatie met zon? “Een virtuele energieplant kan interessant zijn”, oppert één van de koplopers. Dan kun je samen energie opwekken, opslaan en ‘verdelen’ op het juiste moment. Hoe ver is de technologie? Hoe zit het met de terugverdientijd? Hoe regelen we die opslag van energie? Wat kan het netwerk allemaal aan? Welke subsidies zijn beschikbaar? “Er leven zoveel vragen en dit is gewoon niet onze corebusiness”, vat één van de bedrijven. “Wij willen productie draaien.”

In kleinere groepen verder op verkenningstocht

Het is duidelijk: er is meer kennis nodig. Een aantal koplopers gaat daarom in kleinere groepen verder op verkenningstocht naar de toekomstkansen voor zon, wind en waterstof. Hoe kunnen we opschalen met zonne-energie? Kunnen we een test-waterstofopstelling plaatsen in één van de bedrijven? Wat zijn individuele of gezamenlijke kansen voor windenergie op basis van de laatste techniek? De Cleantech Regio helpt de Energiekoplopers met onderzoek, inzet van externe expertise en kennisdeling. Wellicht kunnen ook studenten van Saxion ondersteunen. Wordt vervolgd. En dat gebeurt al snel: in mei verzorgt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een workshop voor de koplopers, om ze op weg te helpen met hun energie-expeditie.

Meer weten? Lees hier over Energiekoplopers Apeldoorn - Epe. Of neem contact op met Bruno Mulder, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..