Tijdens Cleantech Tomorrow won Fashion & Textile Technologies-student Don van Diest (22) samen met zijn compagnon Iago Santos Ligtenberg de Cleantech Battle. Dit deden zij met hun bedrijf Luwies, dat meubilair maakt van afval. 

Wat doet Luwies eigenlijk precies?

“Als onderdeel van mijn opleiding volgde ik met twee andere studenten de minor ondernemen bij het Saxion Startup Center. We hebben hier het businessmodel getest, gevalideerd en uitgewerkt. Dit is ongeveer een jaar geleden. Luwies is wat mij betreft een blueprint voor hoe de circulaire toekomst zou moeten zijn. Wij maken meubels die voornamelijk van afval gemaakt zijn en verkopen deze aan bedrijven en particulieren. Dit doen we nu alleen op aanvraag maar we willen binnenkort echt onze eerste collectie gaan lanceren. Mensen betalen ook statiegeld over de meubels, of ze leasen ze, zodat de meubels weer bij ons terugkomen en wij ze kunnen opknappen of opnieuw recyclen. We gebruiken voor de meubels ook echt alleen materialen die recyclebaar zijn, zodat we geen afval maken. Uiteindelijk komen we op een punt waarop we geen nieuwe grondstoffen meer nodig hebben voor de productie. Op dit moment kost het ondernemen ons ongeveer 24 uur per persoon per week. Uiteindelijk zouden we hier wel fulltime mee aan de slag willen.”

Hoe ben je er op gekomen dit te gaan doen?

“Ik ben opgegroeid in Jakarta, Indonesië. Daar werd ik al op heel jonge leeftijd geconfronteerd met de slechte kanten van onze consumptiemaatschappij. Met de ongelijkheden tussen mensen. Het aanzicht van sloppenwijken maakte een diepe indruk op mij als kind, en die ervaring heeft mij er toe doen besluiten mij volledig in te zetten voor een circulaire en duurzamere toekomst.”

En hoe ziet die toekomst er volgens jou uit?

“Ik zou graag zien dat de Nederlandse consumptie compleet circulair is. Dat houdt dan in dat er nauwelijks meer afval is en we als land bijna geen nieuwe grondstoffen meer nodig hebben. Ik geloof dat kapitalistische drang om constant te groeien en winst te maken verenigbaar zijn met de circulaire economie en dat dat het welvaartniveau omhoog zal doen gaan. Dat kan alleen door in te zetten op innovatie, recycling, verdienmodellen en productontwerp. Kijk maar naar het succes van Swapfiets; onze generatie gaat compleet anders om met consumptie en eigendom. Ik hoop een pionier te zijn en bij te dragen aan een afvalvrije toekomst. In de 22e eeuw zullen ze terugkijken en de circulaire transitie beschouwen als de tweede industriële revolutie die het leven van onze kinderen zal bepalen en onze economie voor altijd zal veranderen.”

Dat klinkt als een mooie droom. Hoe gaat Luwies dat waarmaken?

“Wij leggen de lat hoog op alle fronten: duurzaamheid, design, gebruik, kosten. Maar het allerbelangrijkste vinden we dat we iets unieks maken waar de klant trots op is en zich goed bij voelt. We vinden onze huidige meubels nogal saai dus daarom bieden wij ook opvallende en uitgesproken prints die we ontwerpen speciaal voor de klant. Ben je je print zat? Geen probleem. Alle onderdelen zijn vervangbaar en te personaliseren. Het meubilair groeit dus met je mee en levert uiteindelijk veel meer op voor je portemonnee. Wij gaan hard aan de weg timmeren om de interieurindustrie de eerste compleet circulaire industrie van de wereld te maken. Tegelijkertijd wil ik meer ervaring opdoen en bedrijven gaan adviseren hoe zij de circulaire economie kunnen implementeren in hun bedrijfsvoering.”

Dan is het winnen van de Cleantech Battle een goed begin!

“Daaraan meedoen, dat was een fantastische ervaring. En het is een geweldig podium om je bedrijf te presenteren. Wat ik vooral leuk vond was dat er veel finalisten van Saxion kwamen. Dat zegt iets over de betrokkenheid van Saxion bij het thema duurzaamheid en dat zegt ook iets over de ondernemersdrang van de studenten. Saxion kan daar trots op zijn en dit ook zeker zien als effect van de koers die Saxion heeft ingezet op het gebied van duurzaamheid.

Over Saxion gesproken; hoe combineer je dit eigenlijk allemaal met je studie?

“Ik ben twee weken geleden afgestudeerd, dus het was zeker te doen! Saxion biedt ook enorm veel hulp. Je wordt echt gemotiveerd en ondersteund. Sterker nog: het was op aanraden van docent Jan-Chris Hullegie dat we uiteindelijk echt zijn gaan ondernemen! We hebben ook alle drie de kans gekregen om af te studeren binnen ons eigen bedrijf. Allemaal met een eigen onderzoek binnen de kaders van onze specialisatie. Hierdoor konden we tijdens onze studie ook ondernemen.”

En wat is dan dé tip om succesvol ondernemen te combineren met studeren?

“Durf je doelstellingen uit te spreken! Ik onderneem nu een jaar en denk wel te weten welke mensen succesvol zijn. En dat zijn niet de slimste of de meest gehaaide mensen, nee, dat zijn de mensen die uit durven te spreken wat ze willen en wat ze vinden. Ook als dat soms maakt dat ze nogal bot overkomen. Daarnaast moet je je echt verdiepen in allerlei onderwerpen, niet alleen het onderwerp waar je mee bezig bent. Lees veel boeken en gebruik internet op een goede manier. Verspil je tijd niet aan social media maar ga podcasts luisteren of blogs volgen. Overnacht kun je een expert zijn in alles dus pak die kans. Gebruik de faciliteiten van Saxion en durf mensen aan te spreken. En als je nog twijfelt, dan zou ik je aan willen raden langs te gaan in de startup centers in Enschede of Deventer, want daar zul je écht fantastisch worden ontvangen!”

Bron: Saxion