Luwies Zero Waste Design van Hogeschool Saxion is met zijn designmeubels van afval de winnaar van de Cleantech Battle 2018. “Een schoolvoorbeeld circulariteit”, aldus de jury.

Vijf studententeams uit Oost-Nederland pitchten dinsdag 24 april hun unieke oplossing op het gebied van duurzame innovatie tijdens de finale van de Cleantech Battle op Airport Teuge.

Statiegeld

Bij Luwies is niet alleen het materiaalgebruik innovatief, maar ook het productontwerp, verdienmodel en retourbeleid. Elk meubelstuk is uit modules opgebouwd en voorzien van statiegeld. Don van Diest en Lago Santos Ligtenberg, beide studenten Fashion & Textile Technologies, verwachten het eerste jaar een kleine 10.000 kilo aan plastic afval te verwerken. Ze ontwikkelen hun start-up binnen het Saxion Centrum voor Ondernemerschap en staan inmiddels in de belangstelling bij banken en andere investeerders. “We sit in the waste and reach for the stars!”.

Afgeknipte lokken

Runner-up is Recycling Textile Waste van Saxion. Dit studententeam onderzocht verschillende manieren van hergebruik van snijafval van gordijnstof en verwerkte de resultaten in de vorm van recepten in een kookboek. De jury roemde vooral het krachtige marketingconcept: “Jullie kookboek slaat een mooie brug tussen het onderzoeksdeel en de toepassing. Fundamentele onderzoeksuitslagen worden zo ontsloten voor een groot publiek.” Plaats 3 werd opgeëist door de dames van Embrace Hair, tevens Saxion. Zij halen afgeknipte lokken bij kapperszaken op om er winterjassen mee te vullen. Henk Nieboer: “We moesten even wennen aan het idee, maar de originele invalshoek gaf meteen ook de doorslag. Bovendien wordt het materiaal verwerkt in mooie producten”.

Tractorpull bij de Rabobank

Voltor van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen veroverde met hun Elektrische Tractorpull Tractor de publieksprijs: een pitch bij de Rabobank voor het Rabo ImPactfonds. Dit fonds stimuleert duurzame en innovatieve projecten.

De Cleantech Battle is de duurzaamste wedstrijd van Oost-Nederland, waarin studenten MBO, HBO en WO strijden om het meest innovatieve Cleantech-idee. De Cleantech Battle is een initiatief van het Cleantech Center in Zutphen en wordt mede mogelijk gemaakt door de Cleantech Regio.