Het tekort aan medewerkers in met name techniek, ICT en zorg is nijpend. Daarom is het zo belangrijk dat meer jongeren kiezen voor een carrière in de techniek of technologie. De Cleantech Battle laat jongeren op een leuke en laagdrempelige manier kennismaken met cleantech. Studenten en jongeren in Oost-Nederland delen hun creatieve, slimme en innovatieve cleantech-ideeën en oplossingen en brengen het met hulp van het Cleantech Center een stap verder. 

Met een dosis ondernemerschap en ondersteuning vanuit een breed netwerk brengen de jongeren hun ideeën naar een volgend level. Tijdens het Cleantech Tomorrow Café  op 12 december 2019 delen we ideeën van de studenten.

Winnaar Cleantech Battle 2019

Lucas de Groot van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft op 6 juni de Cleantech Battle 2019 gewonnen. De Cleantech Battle is een initiatief van het Cleantech Center in Zutphen en wordt mede mogelijk gemaakt door de Cleantech Regio.

In de Broodfabriek in Zutphen roemde de jury de haalbaarheid en interesse die er nu al bestaat in de markt voor zijn ‘zonne-concentrator’ voor de glastuinbouw. Ze spoorde Lucas aan om zijn idee verder te realiseren en kende hem de eerste prijs van 3000 euro toe. In totaal pitchten in deze finale tien studententeams uit Oost-Nederland verschillende innovatieve ideeën op het gebied van schone technologie.

Zonne-concentrator

Lucas de Groot bedacht een ‘zonne-concentrator voor de glastuinbouw’. Hiermee kan je zelfs op een glazen tuinbouwkas energie opwekken. De zonne-concentrator bestaat uit een slimme combinatie van een grote lens en een klein zonnepaneel. Het product neemt een minimale ruimte in, waardoor voldoende licht in de kas blijft vallen.

Zonnetapijt op voetbalvelden

De tweede prijs ging naar Veerle Kommeren en Anne Lazaroms, ook van de HAN. Zij ontwierpen een stoel van biobased materiaal dat plastic kan vervangen. Jelle Hilarius en Jules van Haaren van Hogeschool Windesheim in Zwolle wonnen de derde prijs met hun zonnetapijt. Een kleed dat je kan uitrollen om zonne-energie op te wekken, bijvoorbeeld op voetbalvelden die niet worden gebruikt. 


Winnaar van de Cleantech Battle 2017 is Aventus-student Pim Duterloo: “Door de Cleantech Battle heb ik nu een eigen bedrijf en een groot netwerk. Ik leer fantastische bedrijven kennen, ontmoet geweldige mensen en ik werk mijn eigen duurzame idee uit."

Lees ook 'Werk harder, maar vooral slimmer', een interview met Pim Duterlo en 'Ik wil pionier zijn op weg naar een afvalvrije toekomst', een interview met de winnaars van de Cleantech Battle 2019. 


  

De Cleantech Battle wordt georganiseerd door het Cleantech Center en mede mogelijk gemaakt door de Cleantech Regio