Als hbo-professional moet je in elke branche snel kunnen schakelen, flexibel inspelen op uitdagingen en ingewikkelde vraagstukken die op je afkomen in multidisciplinaire teams weten op te lossen. Ga er maar aan staan. Maar: hoe herken je nu zulke complexe of ‘wicked’ problems? Wat zijn het eigenlijk en hoe deal je ermee? Met die vragen gaan elf trainees die via Saxion het Fast Forward-programmaaan de slag tijdens een drietal masterclasses. 

Fast Forward is een programma van Saxion waarbij trainees aan de slag gaan bij bedrijven in Oost-Nederland en parallel een post-hbo-ontwikkelprogramma volgen. Op 7 juni startte een reeks van drie masterclasses 'wicked problem', aangeboden door Saxion, de Cleantech Regio en Deventer Informatiestad De eerste masterclass werd gegegeven door Emeritus professor Leo Witvliet van Nyenrode Business Universiteit en programaconsultant Marco Mud. Lees hier meer over deze masterclass

Op zoek naar wicked problems op de werkvloer

Trainees gaan niet alleen aan de slag met theorie, maar leren ook wicked problems herkennen op de werkvloer, bij het bedrijf waar zij nu leren en werken. Natuurlijk pakken zij die problemen ook aan en koppelen hun ‘lessons learned’ terug tijdens een volgende masterclass. Programaconsultant Marco Mud begeleidt de trainees en inspireert met zijn ervaringen als leider in organisaties met complexe opgaven. 

Interessante Whitepaper

Op basis van de masterclass van Emeritus professor Leo Witvliet van Nyenrode Business Universiteit is een whitepaper 'wicked problems' geschreven.

(...) Hoe problemen precies in elkaar zitten, is niet altijd duidelijk en elk probleem lijkt weer een symptoom van een ánder probleem. Vraagstukken zijn met elkaar verweven en we moeten die zien op te lossen in een dynamische en onzekere omgeving. Voor één ‘probleem’ kunnen we misschien wel dertig oplossingen bedenken die allemaal relevant zijn en die we ook nog in combinaties kunnen uitvoeren. 

Wat te doen? Experimenteren maar. Zo vinden we uit wat het beste werkt. Maar ja: dán lopen we tegen de vaak nog traditioneel ingerichte en top-down aangestuurde organisaties aan, waarin ‘protocollen’ en ‘systemen’ om de hoek komen kijken. En leiders die bepaald niet openstaan voor experimenteren. (...). Lees het voledige whitepaper (pdf).

Cleantech Tomorrow Café

12 december tijdens het Cleantech Tomorrow Café zijn de trainees van Fast Forward natuurlijk ook van de partij, om hun opgedane kennis en ervaringen te laten horen. 

 


Lees ook: