Bedrijven, kennisinstellingen en overheden: allemaal komen zij in hun eigen branche of werkveld specifieke problemen tegen, die een volgende stap naar een energieneutrale en circulaire economie en samenleving belemmeren. Tijdens bijeenkomsten pakken partners in de regio die vraagstukken aan, samen met de Cleantech Regio.
De partners/ netwerken die bijeenkomsten organiseren rondom ‘wicked problems’:
Lees meer over een aantal partners en bijeenkomsten in onderstaand overzicht.
Kunnen we door op een andere manier samen te werken de krapte op de arbeidsmarkt aanpakken door studenten, young professionals en werkenden aan de stad Deventer te verbinden? Dat is het Wicked Problem waar Deventer Informatiestad zich over buigt. Het tekort aan talenten loopt hard op, er zijn veel onvervulde vacatures. Deze trend zet zich de komende jaren door. In Deventer is het niet anders. Uit onderzoek blijkt dat Deventer Informatiestad de komende drie jaar naar 2.000 ICT-talenten op zoek moet om de bruisende bedrijvigheid bij te kunnen houden. De gemeente Deventer, het bedrijfsleven en onderwijs kijken daarom samen op een andere manier naar dit vraagstuk.
Duurzame initiatieven vragen vaak om nieuwe samenwerkingsverbanden. Maar hoe leid je die participatie in goede banen? Welke energie is nodig om te zorgen dat projecten niet in een eerste of tweede fase al stranden? Wie doet er mee, waarom, met welke pet op? En hoe kom je dan tot het gedroomde resultaat? EnergieFabriek Apeldoorn (EFA) gaat in de ‘Participatie Dialoog’ op zoek naar antwoorden op de vraag welke hobbels kom je tijdens samenwerkingsverbanden tegen en hoe neem je die hobbels?
Tecnhiek is niet sexy. En jongeren kiezen te weinig voor een opleiding in de techniek. Maar waar ligt dat nou aan en hoe kunnen we het tij keren? Op initiatief van Cleantech Center zijn onderwijsinstellingen, jongeren, kinderen, ouders én ondernemers hierover het gesprek met elkaar aan gegaan. Want hebben kinderen en jongeren eigenlijk wel een goed beeld van de banen in de techniek? Samen met onder meer Deventer Leerschool en Rensink Totaalonderhoud ging Cleantech Center op zoek naar antwoorden. 'Techniek is leuk! Vakmanschap is geweldig!’ aldus een van de ondernemers.'
Wat is er voor nodig dat consumenten meer lokaal gaan afnemen? Over deze complexe vraag buigt de Tafel ‘Voedsel en Landbouw’ zich tijdens de Cleantech Tomorrow Tour 2019. Het stimuleren van de korte voedselketens, waarbij boeren hun producten direct leveren aan inwoners en bedrijven in de regio, levert veel op. Het is goed voor de economische en maatschappelijke positie van de boer. Het levert de consument gezonder voedsel op én een aantrekkelijker en gezonder landschap.
Het tekort aan medewerkers in met name techniek, ICT en zorg is nijpend. Daarom is het zo belangrijk dat meer jongeren kiezen voor een carrière in de techniek of technologie. De Cleantech Battle laat jongeren op een leuke en laagdrempelige manier kennismaken met cleantech. Studenten en jongeren in Oost-Nederland delen hun creatieve, slimme en innovatieve cleantech-ideeën en oplossingen en brengen het met hulp van het Cleantech Center een stap verder.
Als hbo-professional moet je in elke branche snel kunnen schakelen, flexibel inspelen op uitdagingen en ingewikkelde vraagstukken die op je afkomen in multidisciplinaire teams weten op te lossen. Ga er maar aan staan. Maar: hoe herken je nu zulke complexe of ‘wicked’ problems? Wat zijn het eigenlijk en hoe deal je ermee? Met die vragen gaan elf trainees die via Saxion het Fast Forward-programmaaan de slag tijdens een drietal masterclasses.
Op weg naar een energieneutrale regio, willen wij in 2023 minimaal 25 procent minder CO₂ uitstoten in de Cleantech Regio. Daar wordt keihard aan gewerkt. Bijvoorbeeld door Energiekoplopers Apeldoorn – Epe: twintig energie-intensieve maakbedrijven. Samen gaan zij aan de slag met de vraag: groeien én minder CO₂ uitstoten: hoe doe je dat?